50 bin TL Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır Şartları
50 bin TL Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır Şartları Nelerdir?

İçindekiler
50 bin TL Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır Şartları KOSGEB yeni iş kurana artık 50 bin TL değil tam 60 bin TL hibe kredi imkanını 2023 yılı içerisinde vermeye başlamıştır. 50 bin TL hibe yerine 60 bin TL verilen desteğin şartları ve nereye başvurulacak hakkında bilinmesi gerekenleri sitemizde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz. Genç girişimcilere sağlanan bu olanakların tüm başvuru formları da yine içeriğimiz de yer almaktadır.
60 Bin TL Hibe Kredi Nasıl Alınır?
Öncelik ile devlet destekleri ile 50 bin TL yerine 60 bin TL hibe kredi alabilmeniz için kendinize ait bir iş yeri kurmanız gerekmektedir. Kuracak olduğunuz iş yeri için alınacak olan devlet teşviklerini KOSGEB kurumu girişimcilere finanse etmektedir. Ak parti (AKP) seçim vaatlerin de ilk zamanlar en fazla 30 yaş kriteri istese de yoğun istek üzerine bu kriterden geri adım atarak artık tüm bu imkanlardan T.C. vatandaşı olan 18 yaşını doldurmuş tüm vatandaşlarımız kaideleri yerine getirmeleri halinde faydalanabilirler.
KOSGEB imkanları ile iş yeri kuracak olan vatandaşların kurmak istedikleri iş fikrinin projeye dökmeleri ve iş yeri nasıl kurulur, yönetim ve pazarlama hakkında bilgi edinmeleri için KOSGEB uzmanları tarafından kurulan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılması gerekmektedir. Eğitimler yeterli başvuru sayısının oluşması halinde ülkemizde yer alan tüm birimlerde halka ücretsiz olarak verilmektedir.
Hibe Kredi Eğitimi Nasıl Alınır?
Açmak istediğiniz iş yeri için ilk olarak işletmenizi kurmadan önce halkımızca KOSGEB kursları olarak bilinen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılmanız şarttır. Eğitimleri KOSGEB haricinde bir çok devlet kurumu da düzenlemektedir. Başlıca bu devlet kurumları TSO yani Ticaret Sanayi Odaları, Üniversiteler, Yerel Belediler ve İŞKUR’dur. Yerel belediyeler de ihtiyaç duyulması halinde bu eğitimleri yeni girişimcilere yine ücretsiz olarak vermektedir. Hangi kurum üzerinden bu eğitimi alacak olursanız olun, başlangıç tarihlerini mutlaka ilk olarak https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste bu adresten takip etmeniz gerekir. İl Filtresi kısmına eğitim almak istediğiniz ili seçerek kursların başlama tarihleri ile kayıt için irtibat adreslerini görebilirsiniz.
- Eğitim başvuruları artık e-devlet üzerinden de kabul edilmeye başlanmıştır. İnternet üzerinden girişimcilik kursu başvurularını https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler adres üzerinden gerçekleştire bilirsiniz.
Hibe Kredi İle İş Yeri Nasıl Açılır?
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sonrasında diplomanızı almaya beklemeden iş yerinizi kurmaya başlaya bilirsiniz. Belediyeler, vergi daireleri ile SGK kayıtlarınızı yapmaya başlaya bilir, işletme açılışlarında ihtiyacınız olan tüm alet, makine alımlarını gerçekleştire bilirsiniz. Kira giderlerini ve almış olduğunuz makine alımları dahil yanınız da çalışacak olan elamanların maaş desteğini devletten karşılatmak için her şeyin kanunlara uygun ve kayıt altında olmasına çok dikkat etmelisiniz. Bu amaç ile;
- Kiraladığınız dükkan için mutlaka kira kontratı yapınız ve kira ödemelerini banka aracılığı gerçekleştiriniz.
- Almış olduğunuz makinelere mutlaka fatura kestiriniz.
- Çalışan işçileri SGK bildirimini yapınız.
Tüm bu işlemleri de gerçekleştirdikten sonra girişimci devlet tarafından ” Girişimcilik Destek Programı ” kapsamında hibe alabilmesi için başvuru kılavuzundaki adımları sırası ile uygulamalıdır.
- Girişimcilik Destek Programı başvuru kılavuz
Ne Kadar Devlet Hibe Parası Verilmektedir?
Daha önceki yılında 50 bin TL olarak kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilere verilen hibeler 2023 yılı içerisinde 60 bin TL kadar çıkarılmıştır. 370 bin TL kadar çıkan girişimcilik destekleri yeni işletme kuran girişimciler için iki program dahilinde verilmektedir. Bunlardan dan bir tanesi ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” bir diğeri ise ”İleri Girişimcilik Destek Programı”dır. Programda verilen destekler işletme kuruluşu ve işletmenin 12 aylık performans durumuna göre belirlenmektedir. Her iki programa ait destek tablosu ise aşağıdaki gibidir.
- Geleneksel Girişimcilik Destek Programı
Kurum kuruluş desteği olarak 5.000 TL hibe hak eden girişimcilere vermektedir. Ayrıca 30 yaşın altında genç girişimci yada Gazi, engelli veya 1. derece şehit yakını veya kadın girişimci iseniz fazladan 5.000 TL daha alırsınız. Toplamda kuruluş desteği olarak 10.000 TL almış olursunuz.
- 1. Performans döneminde (1. ile 12. ay) ise çalıştırdığınız kişilerin pirim gün sayısı 1080 üzeri olursa 20.000 TL hibe
- 2. Performans dönemi (12. ile 24. ay) ise yine kuruluş desteği olarak 5.000 TL hibe alırsınız. Engelli, 1. derece şehit yakını ile genç yada kadın girişimci iseniz fazladan bir 5.000 TL daha alırsınız. Aynı şekilde 1440 puan ve üzerine pirim ödemesi sağlarsanız yine 20.000 TL hibe daha alırsınız. Toplamda 2. performans dönemi içinde 30.000 TL hibe alırsınız.
Her iki dönem için toplam 60.000 TL hibe alırsınız. Başvuru hakkında detaylı bilgiyi 5 Adımda KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? da bula bilirsiniz.