Devlet Kronik Hastalara 24 Ay Maaş Veriyor

İçindekiler
Devlet Kronik Hastalara 24 Ay Maaş Veriyor SGK Tedavisi zor olan hastalarımıza 24 aya kadar maaş bağlamaktadır. Kronik bir hastalığa yakalandı iseniz bu maaş hakkınızdan mutlaka yararlanmanızı öneririz. Devletin bağlamış olduğu hastalara maaş süresi 12 ay ile 24 ay arasında değişmektedir. Devletten bağlanacak olan maaş süresi hastanın hangi kronik hastalığına yakalandığına göre değişmektedir. Belirteceğimiz kronik hastalıklara yakalanan vatandaşlarımız için maaş başvurusu için nereye başvuru yapılır sorusuna yanıtı, şartları ile verdik.
Kronik Hastalıklardan Maaş Alabilmek İçin Yüzde 60 ve 10 Yıl Şartı Vardır
Kronik bir hastalığa yakandı iseniz ve devletten 24 aya kadar maaş almak istiyorsanız 3 şarta uygun olmanız gerekmektedir. Bu 3 şart ise şunlardır.
- En az 1800 gün yani 10 yıl süreli olarak sigortalı olarak çalıyor olmanızı belgelemeniz gerekmektedir. Bu belgeyi il/ilçe SGK binalarına giderek, yada e-devlet üzerinden 4/a sigorta hizmet dökümünü çıktısını alarak sağlaya bilirsiniz.
- En az %60 ve üzerinden iş gücü kaybı yaşıyor olmanız gerekir. %60 üzerinde rapora sahip olan herkesin engelli olduğunun kabul edilmediğini bildirmemiz gerekir. Burada en önemli husus %60 ve üzerinde iş gücü kaybını yaşıyor olmanızdır. Bu raporu ise yine SSK hastanelerine başvuru yaparak kurulan heyet ile alınması gerekmektedir.
- Aylık bağlanabilecek olan hastalıklarından bir veya birden fazlasını yaşıyor olmanız gerekir. Kurul raporunda bir hastalık dan %60 sınırını yakalayamıyor iseniz dahi başka bir kronik hastalığa sahipseniz bu oranı o hastalıklarınızı da dahil edip yakalaya bilirsiniz.
Hangi Kronik Hastalara Maaş 2023 Yılda Verilmeye Devam Ediyor
Ne yazık ki her kronik hastalıklara maaş devlet tarafından verilmiyor. Ayrıca her kronik hastalık içinde 24 ay süre ile maaş alamazsınız. Maaş alabilmeniz için şu kronik hastalıklara sahip olmanız gerekmektedir.
- Kanser ( Boyun ve baştaki yumuşak doku, lenfoma, cilt, kan, multiplmiyelom, tükürük bezleri, tiroid bezi, mem, sinir sistemi, mide ve akciğer, kalın ve ince bağırsak, safra kesesi, kara ciğer, pankreas, safra yolları, mesane, böbrek, prostat, genetik yollar, testis ve penis )
- Demans
- Epilepsi
- Beyin tümörü
- Parkinson sendromu
- Serebral palsi
- Multiple Skleroz
- IQ 50 ve altında zeka gerilemesi
- Sizofreni
- Bipolar bozukluk
- Görme azlığı
- Retina kanamaları
- Herhangi bir yardım almadan ayakta durma zorluğu çeken ve denge kaybı yaşayanlar
- Anemi
- Bacak, kol gibi uzuv kaybı yaşayanlar
- Behçet hastalığı
- Gastrointestinal kanamaları olanlar
- Kara ciğer sirozu
- Kara ciğer nakli yaşamış olanlar
- Kalp yetmezliği olan
- Kalp kapak hastalıkları
- Kalp nakli
- Böbrek nakli
- Akciğer nakli
- Tüberküloz
- AIDS
Bu hastalıklara yakalan vatandaşlar %60 oranına sahip olduktan sonra 12 yada 24 ay sonunda yeniden kemik iliği dışında tüm organ nakli olanlar kronik böbrek yetmezliği hastalığına sahip olanlar yeniden heyet raporu ile malul aylığı almaya devam etmektedir. Ayrıca bu tür hastalıklar neticesin Devletin ihtiyaç sahibi fakir ailelere sağladığı 6 yardım paketi dende yararlana bilirsiniz lütfen bunu’da bir inceleyiniz.
Hangi Kronik Hastalıklara Ne Kadar Süre Maaş Bağlanıyor?
Kanser hataları tanı konulduktan sonra 1 yıl içinde başvuru yapmaları halinde 18 ay boyunca aylık alabilmektedirler. Bu ismini saydığımız bütün kanser hastalıkları için geçerlidir. Kemik iliği nakli yapanlar 12 ay devletten maaş alırken, verem hastalığı tedavisi görenler devletten 24 ay boyunca malul aylığı alabilmektedirler. Diğer bazı hastalıklar ise hastalığın boyutuna göre 12 aya kadar maaş alabiliyorlar.
Kronik Hatalara Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şayet 10 yıl boyunca sigortalık sahibi iseniz ve saymış olduğumuz bu hastalıklardan SSK’dan kurulan kuruldan %60 rapor alabiliyorsanız maaş başvurusu hakkına sahipsiniz. Malul aylığı yanı sıra tüberküloz gibi kronik hastalıklarınız için başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) merkezlerine yapmanız yeterli olacaktır. Kronik hastalık için SYD başvurusunda bulunacaklar için aranan diğer şart ise aile içindeki gelirin net olarak asgari ücretin 3 de 2 den daha az olması gerekmektedir. Malul aylığı kapsamında devletten aylık alacaklar için herhangi bir maaş şartı aranmamaktadır.