Doğum Yapan Anneye Devlet Yardımı 2022-2023
Doğum Yapan Anneye Devlet Yardımı 2023 Var Mı? Ev Hanımlarına ve Çalışan Annelere Yapılan Doğum Yardımı Şartları

İçindekiler
Doğum Yapan Anneye Devlet Yardımı nakdi ve sosyal hak olarak sunulur. Çalışan annelere yapılan doğum yardımı sadece kamuda değil özel sektörde de sunulurken, çalışmayan anneler de devlet tarafından yapılan maddi yardımlardan doğum sonrası yararlanabilmektedir.
Bakanlıklar eli ile yapılan doğum yardımlarından yararlanılabilmesi için belirlenen prosedürlere uygun başvuruların gerçekleştirilmesi gereklidir. Devlet tarafından çalışan ve çalışmayan annelere yapılan doğum parası ve diğer yardım seçeneklerinin yer aldığı yazımızda, hak sahibi olunan yardımlardan ne şekilde yararlanılabileceğinin ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
2023 DOĞUM YAPAN ANNEYE VERİLEN DEVLET YARDIMLARI NELERDİR?
Yeni doğum yapan annelere yapılan devlet yardımları farklı başvuru şartlarına uygun olarak Bakanlıklar eli ile verilir. Doğum yapan annelere yardım sadece ilk çocuklar için değil, devam eden çocuklar için de verilmektedir. Nüfus artışını desteklemek adına benimsenen devlet politikası gereği annelere yönelik verilen devlet destekleri şunlardır:
- Doğum parası (Çocuk parası)
- Süt parası (Emzirme ödeneği)
- İş göremezlik ödeneği
- Süt izni
- Yarım gün çalıma desteği
- Bakıcı parası
DOĞUM PARASI NEDİR, NASIL ALINIR?
Çocuk parası olarak da bilenen doğum parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca verilen devlet destekleri başında gelir. Her çocuk için bir defaya mahsus olarak verilen doğum parası, 15 Mayıs 2015 yılından sonra doğan her çocuk için anneye ödenen nakdi bir yardım türüdür. Çocuk parası, çocuk sayısına göre farklı tutarlarda ödenir.
2023 Esnaf Kefalet Kredisi Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları ve Gerekli Evraklar
2023 Doğum Parası Ne Kadar?
Çocuk parasının miktarı şu şekilde belirlenir:
- İlk çocuk için 300 TL
- İkinci çocuk için 400 TL
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL
2023 Doğum Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
Doğum parasına başvuruda aranan şartlar şunlardır:
- T.C. vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmak
- 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında doğan çocuk için başvuruda bulunmak
Doğum Yardımı Parası Nasıl Alınır?
Çocuk parası almak için başvuru sahibine ait kimlik ve hastaneden alınan doğum raporu ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler İl/İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunması gereklidir. Yapılan başvuru neticesinde doğum parası ödemeleri PTT şubeleri üzerinden elden yapılmaktadır.
Doğum Parası Kaç Günde Yatar?
Çocuk parası ödemeleri her ayın 25’inde yapılır. Başvuru sahipleri, başvuruyu gerçekleştirdikleri ayı takip eden bir sonraki ayın 25’inde ödemelerini PTT şubelerinden teslim alabilirler.
Doğum Parası Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
Çocuk parası sorgulama işlemleri şu kanallar üzerinden yapılır:
- 444 1 788 numaralı PTT müşteri hizmetleri aranarak
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Alo 144 hattı üzerinden ulaşılarak
- gov.tr adresi üzerinden E-Devlet Kapısı’na giriş yaparak
SÜT PARASI NEDİR, NASIL BAŞVURULUR?
Emzirme ödeneği olarak bilinen süt parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tek seferli olarak ödenir. Başvuru için gerekli şartları sağlayan adaylar 2022 yılı için belirlenen süt parası tutarınca ödeme alabilirler. Ödemeler ise annenin SGK’ya tabi çalışması halinde anneye, annenin çalışmaması halinde babaya yapılmaktadır.
KOBİ Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
2023 Süt Parası Ne Kadar?
Emzirme ödeneği tutarı 2022 yılında 180 TL’den 202 TL’ye çıkartıldı.
2023 Süt Parası Alma Şartları Nelerdir?
Emzirme ödeneğine başvuru şartları şu şekildedir:
- C. vatandaşı olmak
- En az 120 gün ödenmiş prime sahip olmak
Süt Parası Nereden, Ne Zaman Ödenir?
Süt parası ödemeleri doğumu takip eden iki ay içerisinde gerçekleştirilir. Ödemeler PTT şubelerinden yapılırken, ödemeyi almak için babaların bizzat PTT şubelerine TC kimlik numaralı kimlik belgesi ile birlikte gitmeleri gereklidir.
Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
Emzirme ödeneğine başvurular SGK İl/İlçe Müdürlüklerine yapılır. Başvurular şahsen yapılırken, emzirme ödeneğinden yaralanmak için şu belgeler gereklidir:
- C. kimlik numarası yazılı kimlik belgesi
- Doğum raporu
İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
İş göremezlik ödeneği çalışan annelere yapılan bir yardım türüdür. Rapor parası olarak bilinen iş göremezlik ödeneği, dolaylı olarak yapılan maddi bir doğum yardımı türüdür. Bu devlet yardımından çalışmayan anneler yararlanamamaktadır.
2023 İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?
İş göremezlik ödeneği tutarı 2023 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi gebeliğin türüne göre değişir. Bu ödenek esasen maddi bir yardım türü değildir. Anne adayları gebelik öncesi ve sonrası dönemlerde ücretli olarak raporlu olur ve bu süreçte iş göremezlik ödeneği kapsamında maddi destek almayı sürdürür. Bu yıl iş göremezlik ödeneği için belirlenen izin süresi 16 haftadır. Çoğul gebeliklerde bu süre 18 haftaya çıkabilmektedir. Asgari ücretli çalışan ve kendisine tanınan 16 haftalık süre boyunca iş göremezlik ödeneği alacak olan anne adayları, 4 bin 424 TL tutarında destekten yararlanabilirler.
Doğum İzni Nasıl Kullanılır?
Doğum izni kullanımı doğum öncesi ve sonrası 8 haftalık süreç şeklinde belirlenmiştir.
İş Göremezlik Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir?
İş göremezlik ödeneği şartları SGK primleri ile ilgilidir. Doğum öncesi 1 yıllık süreçte annelerin en az 90 günlük ödenmiş prime sahip olması, iş göremezlik ödeneğinden yararlanması için aranan şart olarak ön plana çıkmaktadır.
SÜT İZNİ NEDİR, NASIL KULLANILIR?
Süt izni annelik izni süresi bitimini takip eden 12 aylık süre zarfında, emzirme ihtiyacının giderilmesine yönelik verilen izin türüdür. Kadın çalışanlar doğum izni bitiminde yarım gün çalışma desteğinden yararlanmamaları halinde süt iznini kullanabilirler.
2023 Süt İzni Nasıl Hesaplanır?
Süt izni hesaplaması 6 aylık periyotlarla farklı gösterir. Doğum izni bitimini takip eden ilk altı ayda süt izni günde 3 saattir. Devam eden ikinci altı ayda ise süt izni bir buçuk saate düşer.
Süt İzni Nasıl Kullanılır?
Süt izni kullanımı ile ilgili tek sınırlama, iznin günlük kullanımı şeklindedir. Anneler süt iznini kullanırken gün sonunu tercih edebildikleri gibi gün ortasını tercih ederek işe dönmeyi tercih edebilirler.
2023 Denizbank Taşıt Kredisi Faiz Oranları
Süt İzni Toplu Kullanılabilir Mi?
Süt izninin toplu kullanımı ile ilgili bir inisiyatif hak sahiplerine tanınmamıştır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi süt izni günlük olarak doğum iznini bitişini takip eden 12 aylık sürede kullanılır.
Özel Sektörde Süt İzni Ne Kadar?
Özelde süt izni kamu ile benzer şekilde işler. Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın çalışan annelere süt izni hakkı tanınmıştır. Hakkın kullanımına yönelik engelleme yapılması istendiğinde ise annelerin SGK’ya durumu bildirerek haklarını kullanmaları gereklidir.
YARIM GÜN ÇALIŞMA DESTEĞİ NEDİR, KİMLER YARARLANABİLİR?
Yarım gün çalışma desteği doğum yapan annelere yönelik getirilen yarım gün çalışma opsiyonudur. Doğum iznini takip eden süreçte anneler, süt izni yerine yarım gün çalışma desteğinden yararlanabilirler. İki hak bir arada kullanılamamaktadır.
Yarım Gün Çalışma Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
Yarım gün çalışma desteğinden yararlanma şartı kanuna göre 3 yaşını doldurmamış çocuğa sahip olma olarak belirlenmiştir. Çalışan anneler bu şartı sağlamaları halinde maaşlarında herhangi bir kesinti yaşamadan yarım gün çalışma desteğinden yararlanabilirler.
BAKICI PARASI NEDİR, KİMLER ALABİLİR?
Bakıcı parası Antalya, Bursa ve İzmir illerinde doğum yapan kadınların çalışma hayatına devam etmelerine yönelik sunulan bir devlet desteğidir. Bahsedilen illerde ikamet eden anneler, 1.500 TL tutarında verilen bakıcı parasından yararlanabilirler. Sigortalı olarak çalışan annelere yönelik verilen bu doğum yardımı henüz yaygın değildir ve projede yer alan illerde bu yardım için başvurular 0 – 24 aylık çocuklar için yapılabilmektedir.