Eşi Çalışan Erkeğin Sosyal Hakları Nelerdir?
Eşi Çalışan Erkeğin Sosyal Hakları (Gelir Testi, Süt, Doğum ...

İçindekiler
Eşi Çalışan Erkeğin Sosyal Hakları Nelerdir? Günümüzde artık nerede ise herkes karı koca olarak çalışmaktadır. Bazı nedenlerden ötürü erkekler işsiz kalma durumları yaşamaktadırlar. Bu durumda olan erkek eşi çalışması halinde bir çok hak sahibi olmaktadır. Toplum tarafından bilinmeyen bu sosyal haklar devlet tarafından eşi çalışması halinde erkeğe verilmiştir. Gelir testi muafiyeti dahil olmak üzere çalışmayan işsiz erkek için tanımlanan doğum ve süt parsı hakkında bilmeniz gerekenler bir araya burada sizler için gelmiştir.
Eşi Ölen Kocaya Dul Aylığı Bağlanılıyor Mu?
Eşi çalışan erkek’de bir çok sosyal hakka sahiptir. Bu hakların ne yazık ki bir çoğu bilinmediği için erkekler tarafından istifade edilememektedir. Eşi çalışan ve dul kalan erkeğe sağlanan en büyük imkan kadınlarda olduğu gibi dul aylığıdır.! Sadece kadınlara sağlanır diye bilinen dul aylığı aslına bakılır ise bir cinsiyet ayrımı gözetmemektedir. Daha önce Ölüm aylığı miktarı ne kadar? hesaplama tablosu sizler ile paylaşmıştık. Bu tabloda yer alan maaş imkanlarından daha önce çalışan ve vefat edin eşinizin üzerinden erkeklerde yararlana bilmektedir.
Ölüm aylığı alacak olan erkek için çalışıyor yada emekli olmasına da bakılmamaktadır. Ölüm aylığı sadece kadınlarda olduğu gibi eşi ölen erkeğin evlenmesi durumunda kesilmektedir. Koca evlenmediği müddetçe ölen eşinin maaşını almaya devam etmektedir. Erkekler tarafından çok da fazla bu imkanının bilinmemesinden ötürü dul aylığını ülkemizde alanların %95 kadınlar oluşturmaktadır. Ölüm aylığı erkeğin alabilmesi için vefat eden eşin şu şartları sağladıktan sonra vefat etmesi gerekmektedir.
- Ölen eşin ( kadın ) en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini bildirmiş olması.
- SSK ‘lı 4 A kapsamında olan eşlerin en az 5 yıl sigortalı ve 900 gün prim günü doldurmuş olması
yeterlidir. Ölüm aylığı alamaya hak kazanan erkeklerin başvurular doğrudan SGK yapılması gerekmektedir. Eşi ölen erkeğin çalışması durumunda alacakları ölüm aylığının!da düştüğünü belirtmek isteriz.
Eşi Çalışan Erkek Gelir Testi Yaptıracak Mı?
Eşi çalışan erkeğe devlet destekli olarak sağlık imkanları sağlanmaktadır. Buda sadece toplumumuz tarafından sadece çalışan erkeğin eş ve çocuklarına tanınan bir imkan olarak bilinmektedir. Oysaki eşi çalışan erkek ve çocukları’da çalışan kadın üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlana bilmektedirler. Dolayısı ile işsiz kalan erkek şayet karısı çalışıyor ise;
- Gelir testi yaptırmak zorunda kalmaz.
- Genel sağlık sigortası imkanlarından yararlanmak için de gelir testine girmez.!
- Zorunlu ve isteğe bağlı bir şekilde sigortası bulunmayan bekar çocukları
- Herhangi bir gelire sahip olmayan 18 yaşını doldurmamış olan çocukları
- Lise ve dengi ( çıraklık eğitimi dahil ) 20 yüksek öğretim gören çocuklarda 25 yaşında olan çocukları
- Ekim 2008 tarihinden önce anne ve babalarının üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanan kız çocukları ise evlendikleri tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlana bilmektedirler.
Eşi Çalışmayan Erkek Doğum Parası Alabilir Mi?
Doğum yardım parasını sadece kadınlar alabilmektedir. Eşi çalışmayan erkek doğum yardım parası alamaz. 16 hafta olarak verilen doğrum yardım parası her yıl asgari ücrete göre yeniden belirlenmektedir. Ayrıca annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın’da doğum yardım parası verilmektedir. Bu yardım parası canlı olarak doğurdukları her çocuk için verilmektedir. Doğum yardım parasının hesaplanması asgari ücretin bürüt miktarı üzerinden sağlanmaktadır. Hesaplama formülü ise şu şekildedir.
Günlük Ödeme Miktarı: Günlük Bürüt Asgari Ücret Miktarı X 3/2 = Günlük Hak Edilen Miktar
Toplam Ödeme Miktarı: Günlük Hak Edilen Miktar X 112 Gün (16 Hafta)
Böylece 16 hafta sonrasında hak edilecek olan toplam doğum yardım parası çıkmaktadır. 2020 da bu miktar 7.367 TL dir.!
Eşi Çalışmayan Erkeğe Süt Parası Var Mı?
Emzirme ödeneği yani süt parası eşi çalışmayan erkeğe verili mi ? Bu sorunun cevabı evettir. Şayet sigortalı kadın doğum yapar ise süt parası çalışan eşe verilirken, eğer ki doğum yapan kadın çalışmıyor ise bu yardım parası sigortalı erkeğe verilmektedir. Ayrıca süt parasını sadece 4 a ve b kapsamında çalışanlar almak ile kalmıyorlar. Çalışan memurlar da süt parası alabilmektedirler. Memurlara süt yardım paraları çalıştıkları kurum tarafından verilmektedir. Eşlerin süt parası alabilmesi için şu şartları sağlaması yeterlidir.
- 4 A veya B kapsamında çalışanların en az doğumdan önce en az 120 gün veye üstünde sigortalı olması gerekmektedir.
- Süt parası alabilmek için ise doğumun canlı olarak gerçekleşmesi gerekilir.
Başvurular yine il yada ilçedeki SGK kurumlarına yapılmaktadır