Devlet Destekleri

İŞKUR İşsizlere Maaş Bağlanması 2023 Yılında İşkur Maaş Detayları…

İŞKUR İşsizlere Maaş Bağlanması (2023 Müjdesi)

İŞKUR İşsizlere Maaş Bağlanması  2023 yılında işsizlik oranını %10 un altına çekmeye çalışan devlet bir çok destek girişimlerinde bulunmak işsizlere çeşitli müjdeler vermektedir. Bunların bir kısmını esnafa teşvik amaçlı olarak sağlarken bir kısmını da İŞ-KUR kanalı ile hem işsizlere maaş bağlanması hem de mesleki eğitim verilmesi ile düşürmeyi planlamaktadır.

15 yaşı ve üstünde yer alan tüm işsizlere İŞ KUR dan günlük 50 TL maaş bağlamakta ayriyeten 12 ay boyunca mesleki eğitim vermektedir. İŞ KUR tarafından verilen bu müjdeli haber ile hem meslek sahibi olmak hem de 12 ay boyunca günde 50 TL almak isteyen işsizlerin bu imkanlardan yararlanmak için nasıl başvuru yapacağı, şartların neler olduğu sayfamızda sizler için yer almaktadır. Ayrıca yeni başlatılan işe ilk adım projesi kapsamında günde 75 TL ayda 1950 lira cep harçlığı alma hakkında güncel şartlarda sizler için yerini sayfamızın altında yer aldı. Koronavirüs nedeni ile işletmelerini kapatmak zorunda kalan yada kısmen çalıştıran iş verenler için maaş başvuruları için gerekli olan evraklar ve şartlar sayfamızın en altına ilave edilmiştir.

İŞ KUR dan Hem Meslek Sahibi Oluyorsunuz Hem de Maaş Alacaksınız

İŞ KUR yani Türkiye İş Kurumunun var olma nedenini kısa olarak tanımlarsak, kendisine üye olan işletmelere içi istihdamı sağlamak ayriyeten kendilerine başvuru yapan işsizlere de kendilerine üye olan iş yerlerin de işçi ihtiyacı doğması ile birlikte işçi gücü sağlamaktadır. Kurum tamamen bir kamu kurumu yani devlete aittir. Bu amaç ile hizmete başlayan İŞ KUR kendisini zaman ile geliştirmiş ve artık oluşturulmuş olan fon ile şartlara uygun bir şekilde işsiz kalanlara 10 aya kadar işsizlik maaşı bağlamıştır.

Bu zaman için de işsiz kalan vatandaşın niteliğine göre iş imkanları bulmuştur. Kendini sürekli olarak yapmış olduğu bu reformlar ile geliştiren İŞ KUR son olarak ise ülke işsizliğini en az seviyeleri düşürmek adına bazı mesleki eğitim kursları düzenlemiştir. KOSGEB iş birlikçisi de olarak bilinen İŞ KUR diğer yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da hem bu mesleki eğitimleri 6 aydan 12 aya çıkaran İŞ KUR başvuru yaparak sisteme dahil olanlara devletten sağlık hizmeti alma olanağı da sağlamaktadır. Peki işsizlere 2023 yılı İŞ KUR müjdesi olarak verilen bu olanaklar dan kimler nasıl faydalanacak, işte cevabı!

İŞ-KUR İşsizlik Maaş ve Mesleki Eğitim Başvuruları

Şunun altını çizerek belirtmem gerekir ki arkadaşlar İŞKUR tarafından sizlere sunulan bu (mesleki eğitim ve günde 50 TL ödenek) olanak belli bir süre işletmelerde çalışıp iş sözleşmesinin fes edilerek işsiz kalınca başvuru yapılarak maaş alınması ile bir ilgisi kesinlik ile yoktur. 2023 yılında yapılması planlanan bu uygulamadan tam 500 bin kişi faydalanacak. Bunların içinde okul okuyan Üniversiteliler ve Lise öğrencileri de yer alacaktır. İlk olarak aranan nitelik işsiz olmanı ve İŞ KUR tarafından işsiz olarak kayıt olmanızdır.

Kayıt işlemlerinizi BURADAN sağlayabilirsiniz, yada il / ilçenizde yer alan birimlere şahsen yapabilirsiniz. Daha sonra ise aranan nitelik 15 yaşından büyük olmanızdır. Eğitimler iş verenin işletmesi üzerinden verilmektedir. Bunun için en az 2 adet sigortalı çalışana sahip bir işletme sahibi bu eğitimleri düzenleyerek en fazla 3 ay sonra işsiz olan vatandaşı işe alırsa da yaşına göre sigorta pirimi + maaşının belli bir bölümünü ödemiyorlar. Bu süre işe almış oldukları işsiz kişinin yaşına göre değişmektedir. Buna göre ise

  • Şayet işe almış oldukları işsiz olan vatandaşımız 18 ile 29 yaş arasında ise 30 ile 42 ay boyunca
  • İşsiz olan vatandaşımız 30 yaşında büyük ise 6 ay ile 30 ay arasında yer almaktadır.

hem işsiz vatandaşlarımıza hem de iş veren KOBİ ve esnafımıza bu müjdeli haber hayırlı olsun..

  • Bu arada siz değerli üreticilerimize bir müjdeli haber daha vermek istiyorum. ”Devlet 2020 yılında dolar kurundan dolayı zarara uğrayan işletme sahiplerine buna rağmen işçi çıkarmayıp üretime devam etmeleri durumda KGF destekli kredi imkanı sağlayacaktır ”

İşe İlk Adım Projesi Nedir? Nasıl Başvurulur, Şartları Nedir?

İŞKUR tarafından 2020 tarihinde yeni bir proje hayat buldu. Bu projenin adı ” işe ilk adım ”  katılımcılarına 9 ay boyunca günde 75 ayda ise 1.950 lira cep harçlığı kazandıran uygulama tüm Türkiye genelinde başvuru kabul etmeye başlandı. 18 yaşından büyük 29 yaşında küçükler için verilecek eğitimler gençlere hem geleceğin mesleği olan YENİLEBİLİR ENERJİ, KODLAMA, BULUT BİLİŞİM VE SİBER GÜVENLİK konularından oluşmaktadır. Başvuru yapmak isteyen, şartlara uygun gençler müracaatlarını kendilerine en yakın İŞKUR müdürlüklerine yapabilirler.

Koronavirüs İŞKUR İşsizlik Maaş Başvurusu Formları, Şartları

Koronavirüs salgını nedeni ile devletimiz İŞKUR üzerinden çalışanlarımız işsiz kalmasın diye 3 ay boyunca maaş desteği sağlamaktadır. İŞKUR üzerinden başvuru yapabileceğiniz bu ödeneğin başvuru formlarını sizler için İŞKUR’da çalışan bir görevli arkadaşımız üzerinden temin ettim. Kısa çalışma ödeneği olarak verilecek olan maaşların alınması için iş verin mutlak suret ile İŞKUR kaydının olması gerekmektedir. Onun haricinde kısa kısa çalışma ödeneği alabilmeniz için iş verenin dikkat etmesi gereken hususlar ve şartlar şöyledir.

  1. Başvuru işlemi her SSK sicil numarası için ayrı ayrı olacak şekilde yapılmadır.
  2. Her şube sicil numarasının iş veren numarasının mutlaka olması gerekir.
  3. Başvuru formunda İŞKUR işveren numarası olmalıdır
  4. KÇÖ başlangıç tarihi en erken 11.03.2020 olmalıdır
  5. Haftalık çalışma süresi herkes için en az 45 saat olmadır.
  6. Çalıştırılacak işçi için 155 saat, 22.5 saat, 30 saat, 37.5 saat yada 45 saat olabilir
  7. Başvuru talep formunda başvuru tarihi mutlaka olması gerekmektedir.
  8. Bitiş tarihi belirlenirken takvim gün sayısına göre 90 gün ele alınacaktır. (31 gün olan aylar 31 olarak 30 gün olan aylar ise 30 gün olarak hesap edilmesi gerekir.)
    • Örnek: 12.03.2020 başlangıç tarihi KÇÖ 90 gün 10.06.20 şeklinde

Genelge İle Kapatılan İş Yerleri İçin İstenilen Belgeler:

Yayımlanan genelge ile kapatılmak zorunda kalınan bar, eğlence merkezleri, kuaförler gibi işletmeler için istenilen belgeler şunlardır.

  1. 3 Sayfası eksiksiz olarak doldurulmuş kısa çalışma formu kaşeli olarak
  2. Kısa çalışma uygulanacak olan personel listesi eksiksiz şekilde kaşe ve imzalı
  3. İş yeri faaliyetini belirten resmi belge

Diğer İş Verenler:

Koronavirüs nedeni ile faaliyetlerini kısmen yada tamamen durdurmak zorunda kalan işletme sahiplerinin tanzim etmesi gereken belgeler.

  1. Kısa çalışma formunun doldurulması, 3 sayda eksiksiz ve kaşeli bir şekilde
  2. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak personelin eksiksiz olarak isim listesi. (Kaşeli ve imzalı olarak)
  3. İşletmenin kısmen veya tamamen durdurulduğuna dahil gerekçe belirten dilekçe
  4. 50 ve üzeri özellik ile faaliyet gösteren işletmeler için alınan siparişlerin iptal edildiğini gösteren elektroteknik postaların çıktısı, ciroların azaldığını gösteren beyannameler

Talep edilmektedir. İş verenler tarafından hazırlanan tüm bu evraklar taratılıp kisacalisma.bilecik@iskur.gov.tr adresine göndermesi gerekmektedir. Her evrak kaşeli ve imzalı olması şarttır. Aksi taktirde gönderilen evraklar işleme alınmayacaktır.

Not: Email de yer alan isim (bilecik) temsilidir. Her iş veren bağlı olduğu ili yazması gerekir.

Devlet Ne Kadar Kısa Çalışma Ödeneği Ödeyecek?

Koronavirüs nedeni ile işletmelerini kapatmak zorunda kalan yada kısmen çalıştıran iş verenler için 3 ay süre boyunca çalışanları için ödenecek olan ödeneğin miktarını da siz KOBİ ve esnaflarımız için öğrendik arkadaşlar. İşsizlik fonundan karşılanıp daha sonra işsizlik maaşından düşürülecek olan 3 ay boyunca ödenecek olan bu ücretin çalışanın işsiz kaldığı zaman alacağı işsizlik maaşından düşüleceğini öğrendiğimi de belirtmek isterim.

Kısa çalışma ödeneği devletimiz tarafından işçinin günlük bürüt aldığı ücretin %60 kadarı ile ödenmektedir. Bu ödenek asgari ücretin %150 oranını geçemez! En az 1740 en fazla ise ödenecek olan maaş 4400 TL arasından olmaktadır. İşsizlik ödeneğinde sadece çalışanın çalışmadığı günler hesaplandığını ayırca sizlere belirtmek isterim.

Kısa Çalışma Ödeneği İçin İlgili Evraklar:

  • Kısa Çalışma İsim Listesi Formu
  • Kısa Çalışma Talep Formu

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz forumları isteyen okurlarımız yorumlar bölümü üzerinden mail adreslerini iletebilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu