Genel Bilgi

Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? Detaylı Anlatım

Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? İşte Formülü!

Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? Detaylı Anlatım Findeks kredi notu değerinizi sizlerde çok rahatlık ile hesaplaya bilirsiniz. Şayet tüm finansmanlar dan ne denli ticari bir geçmişe sahip olduğunuzu biliyorsanız hiç boş yerine bir sorgulama için 10.5 lira ödemeden de kredi skorunuzu tam olmasa da yaklaşık olarak ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağını bir kaç örnek ile sizlere hesaplama formülü ile birlikte paylaştık. Sizin tek yapmanız gereken size ait olan değerleri hesap makinesine girmenizdir.

Kendinizde Kredi Notu Değerinizi Hesaplayabilirsiniz

Her ne kadarda çok zor bir ihtimal olsa da Türkiye’de hala 800 puana kredi verene bankalar olsa da siz tedbiri elden bırakmayıp mevcut notunuzu sürekli olarak kontrol altında tutmayı ihmal etmeyin. Notunuzu kontrol altında tutmanın da ilk etabı en az 3 ayda bir kaç puanda olduğunuzu bilmekten geçmektedir. Hepimizin de bildiği gibi kredi notunun öğrenmenin bir bedeli vardır. Bu bedel ise neredeyse tüm yöntemlerde (İnternet bankacılığı, SMS, Findeks resmi sitesi) ortalama olarak 10.5 lira civarlarındadır. KDV’de dahil edersek 10 liralara kadar bulduğunu da görmekteyiz. Ancak şayet finansmanlar ile aranızda ki ikili ilişkilere hakimseniz bu bedeli ödemeden de aşağı yukarı kaç puana sahip olduğunu sizler de hesaplaya bilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks bir bireysel veya esnafın kredi notu değerini oluştururken 5 ana faktörü göz önüne alır ve ona göre puan verir. 1 ile 1900 puan aralığında oluşan not değerleri için belirlenen bu ana faktörler ve karşılığa tekabül eden puansa şöyledir.

  1. Şayet bugüne kadar bireysel kredi ve kredi kartlarınızın ödemelerini tam zamanında sağladıysanız 1900 puan üzerinden %30 puan alırsınız bunun da hesaplama formülü 1900*30% = 570 puandır.
  2. Şuan ki borç durumunuza göre en fazla %25 puanda oradan alırsınız. Buda yine hesaplama formülü sonrasında sizin hanenize tam olarak 475 puan olarak yansımaktadır.
  3. Şuan halen mevcut bir krediniz var ve onun ödemelerini düzenli olarak devam ettiriyorsanız şayet bu sizin hanenize %20 olarak + yazılır. Bu da 380 puan demektir.
  4. Sürekli olarak kredi kullanan bir tüketicisiyseniz. Kullandığınız bu kredileri de düzenli şekilde bu güne kadar aksatmadan ödediyseniz %15 oranında bu da 285 puanda buradan alırsınız.
  5. Diğer faktörler altında en başta gelen kefil olduğunuz kişiler de borçlarını sorunsuz ödüyorsa bu da %10 seviyeniz arttır, hanenize 190 puan yazdırır.

Şimdi Gelelim Kendi Notumuzu Bu Faktörlere Göre Hesaplamasına

En başta da dediğim gibi kendiniz ile finansmanlar arasındaki ikili ilişkiyi emin bir şekilde hakimseniz bu formüle göre kredi notu değerinizi rahatlık ile hesaplaya bilirsiniz. Bu hesaplamada şayet saydığımız maddelerin hepsine sahipseniz 1900 puana sahip biri olduğunuzu söyleye bilirim. Ama saydıklarımdan biri eksik ise yada yeterli seviye de değilse (örnek: sürekli olarak kredi kullanım alışkanlığı) kredi notunuz 1900 puan dan biraz daha düşük olacaktır. Ama kredi geçmişi sorgulama da şayet not değeriniz 1500 puan altında değilse hiç korkmayın rahatlık ile aylık hane gelirinize göre ihtiyaç duyduğunuz kredinizi her bankadan kolaylıkla alabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu