Sosyal Hizmet Yardımları

SGK’dan Müjde 801 TL ile 2270 TL arası maddi yardım müjdesi geldi! Tüm detaylar…

SGK’dan Müjde 801 TL ile 2270 TL arası maddi yardım müjdesi geldi! Tüm detaylar… Beklenen oldu, yardımlar açıklandı. SGK’dan müjde şeklindeki açıklama nihayet yapıldı. Geçen yıllarda da olduğu gibi 2023 yılı SGK yardım ödemeleri de açıklandı. SGK’dan müjde gibi açıklama ile farklı alanlarda olmak üze 801 TL’den 2270’ye kadar SGK yardım parası açıklamada yer aldı. Genelgede yayınlanan bilgilere göre şartlara uyan kişilerden istenen tek şey kimlik belgeleri. Başvurular, şartlar, SGK il ve ilçe müdürlüklerinde yapılması gerekenler, SGK cenaze yardımı ve daha fazlası ile ilgili detaylar yazımızda.

Haber hakkında daha detaya inmeden değinmemiz gereken konulardan biri de SGK tarafından açıklanan geriye dönük ödemelere karşı sunulan avantajlar. Daha önceden hak etmelerine rağmen ödeme almayan kişiler, hakkedişlerinin üzerinden 5 seneden az geçti ise başvuru yapabiliyor. Bunların arasında en fazla unutulan ise hiç şüphesiz olarak 801 TL cenaze yardım parası. Açıklamanın detaylarına inildiğinde görülen bir detay da genelge kapsamında şarta uyan kişilerin adına 2270 TL değerinde ödeme yapılacağı. T.C. Kimlik belgesi ile müracaat yapmak yeterli.

SGK’dan Müjde Cenaze Yardım Parası Açıklandı

Bildiğiniz üzere her sene şartlara uyan kişilere yönelik SGK cenaze yardımı ödenmekte. Bu ücret, vefat eden kişinin sigortalı çalışmış ya da çalışırken vefat etmesi halinde verilmekte. Bu statüde olunması durumunda ücreti müracaat ederek alabilirsiniz.

 SGK Cenaze Yardım Parası Şartları

SGK cenaze yardım parası alımı için gerekli gereken statüler şunlardır:

  • Vefat etmiş kişinin iş kazası, meslek hastalığı sebebi ile ölüp, sigortalı olması
  • Vefat etmiş kişinin Emekli sigortalı durumunda olup yaşlılık ve ölüm sigortasına yönelik priminin kamuya bildirilmesi.
  • Sigortanın ölümden önce yaptırılmış olması.

Cenaze Yardım Parası Kime Ödenir

SGK cenaze yardım parası ilk olarak birinci derece akrabalar tarafından tahsis edilebilir. Ölen kişinin eşi ve çocukları bu kapsamda cenaze yardımını alabilirler. Vefat eden kişinin eşi ve çocukları yok ise öncelik hakkı anne, baba ve kardeşlerindedir. Yukarıdaki şartlara uyum sağlanan her durumda 5 yılı geçmemiş hakkedişler için SGK’ya başvurabilirsiniz.

Eşi Çalışan Erkeğin Sosyal Hakları Nelerdir?

SGK Cenaze Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK’nın 801 TL olarak belirlediği cenaze yardım parasını almanın tek yolu başvuru yapmaktır. Yakınlık derecesi olarak yukarıdaki şartlara uyum sağlayan herkes SGK il ve ilçe müdürlüklerine giderek yazılı dilekçe ile başvuruda bulunabilirler.

SGK’dan Müjde Olarak Açıklanan Diğer SGK Destekleri

SGK, çalışan sigortalı bireylerin nerede ise her biri için önemli miktarda yardımlar sunmakta. Bu yardımlar genel olarak kişinin fiziki statüsünü kapsamaktadır. İş görememek, hastalanmak ve çalışamaz halde olmak gibi sebepler sebebi ile SGK’dan müjde gibi destekler almak mümkün.

 SGK İŞ Görmezlik Ödemesi

 

SGK İş görmezlik desteğinden yararlanabilmek için 2020 yılı içerisinde çalışan kişilerin 7 gün süre ile zorunlu olarak işten uzak kalmış olması gerekir. Bu gibi bir statüde olunduğunda devlet iş görmezlik ödeneği altında 99 TL yardım yapmakta. Verilecek bu yardım 7 gün ve uzun süren iş görmezlik halinde verilmektedir. Aksi durumda SGK iş görmezlik ödemesi işveren sırtında kalır, aksi durumda ücreti devlet öder.

SGK iş görmezlik yardımı alabilmek için ise bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Bunlardan biri ise kesinlikle rapor. SGK 4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme işlemi için BURADAN sitesine giderek işlem yapabilirsiniz. Rapor almış kişiler bu ödemeyi alabilmektedir. Rapor almak ise pek kolay değildir. Heyet tarafından verilen raporda, heyetin üyeleri tarafından raporun onaylanması ve belgenin imzalanmış olması gerekir.

 SGK Ev İşleri Yapanlara Yardım

Sosyal Güvenlik Kurumu, temizlik hizmeti, çamaşır yıkama, bulaşık yıkama, ütü yapma, yemek hazırlama, bahçe işleri, çocuk bakıcılığı, yaşlı bakıcılığı gibi alanların çoğuna yardım ödemesi yapmakta. Bu yüzden de şuan okuduğun kısımdaki SGK’dan müjde de ev işleri yapanlara yardım üzerine.

SGK ev işleri yardım ödemesi ile beraber günlük olarak 17,64 TL ödeme yapmakta. Eski genelgelerde bu sayı 1,96 TL olduğu için pek bir değeri yoktu fakat 17,64 TL olduğunda işler değişiyor. Şu anki ödeme ile beraber aylık olarak en fazla 176,40 TL devletten ek ödeme alınabilmekte.

SGK Ev İşleri Yapanlara Yardım Şartı

Tabi ki bu yardım ödemesi bir şart ile karşımıza çıkmakta. SGK tarafından bu yardımın yapılabilmesi için çalışmakta olan kişinin ilgili faaliyeti aylık en fazla 10 gün yapmasına kadar izin veriyor. Aksi takdirde Sigorta primleri direkt olarak çalışan cebincen karşılanmakta.

 SGK İşsizlik Ödeneği

SGK tarafından açıklanan işsizlik ödeneği için net sayılardan ziyade oranlar ortaya konuldu. Hesaplamalar çalışan kişinin 4 aylık maaşının %40 şeklinde yapılmaktadır. SGK İşsizlik Ödeneği 2023 tablosunu aşağıdan görebilirsiniz:

  • Asgari Ücret İle Çalışanın son dört aylık prime esas gelirlerinin aylık şeklindeki hesabı 1431 TL’ 10,86 TL damga vergisi ücretten düşülmektedir.
  • 100 TL ile çalışan için son dört aylık prime esas gelirlerinin aylık şeklindeki hesabı 1640 TL’dir. 12,45 TL damga vergisi ücretten düşülmektedir. 

Yukarıdaki hesaplamalar tamamen başvuran kişinin aldığı maaşların ortalamasına göre hesaplanmıştır.

 SGK İşsizlik Ödeneği Şartları

Tabi bu ödeneğinde birkaç şartı bulunmaktadır. En öne çıkan SGK işsizlik maaşı şartları şunlardır:

  • İstifa etmemiş, kendi kusuru dışında iş akdine son verilmiş olmak,
  • Çalıştığı geçmiş üç yıl içinde en az 600 gün için işsizlik sigorta ğrimi ödemesi yapmış olmak,
  • İş akdinin feshinden en fazla 30 gün sonraya kadar İŞKUR üzerinde yani iş arayan konumunda yer almak gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu